Saturday 31 May 2008

His Way or the Highway

Dimineata in care …nu a mai plouat

Breaking News: Mile Carpenisan, reporter special Antena 1, si-a dat demisia. Vom reveni cu detalii.

Jurnal, prima stire

Cap video: Jurnalistul de televiziune Mile Carpenisan si-a dat astazi demisia din Antena 1, post la care era angajat de 10 ani. Intr-o vreme in care Europa isi schimba harta, Carpenisan a fost cel care a pus Antena 1 pe harta televiziunilor de succes din Romania: transmisiunile sale din razboiul din Iugoslavia au propulsat postul tv inaintea rivalului Pro TV pentru prima data. Iar dupa asta, a devenit unul dintre jurnalistii pentru care mapamondul nu e decat o colectie de locatii in care atunci cand izbucnesc subiecte va fi primul ajuns si cu camera instalata.

Beta

In cei 10 ani de Antena 1, Carpenisan si-a predat de fiecare data la timp materialele. Astazi, a venit timpul sa-si predea legitimatia. Doar pe cea cu sigla Antenei, nu si pe cea de ziarist. Se desparte de postul in care munca i-a fost si viata, dar si risc de moarte- fara sa faca liste de motive, fara sa insire picaturile stranse in aproape jumatate de viata, care astazi au umplut paharul. Lasa, totusi, sa se inteleaga, ca ceea ce s-a strans in pahar a prins cu timpul un gust amar.

Sincron: De ce ai ramas in Antena 1 10 ani?
Pentru ca am crezut in ceea ce mi-a spus Sorin Oancea, si anume ca Antena 1 este viitorul meu. Pentru ca cel mai mult am respectat un om din Antena, si acela e Sorin Oancea si pentru ca am sperat ca Antena 1 va vedea candva ce am facut eu pentru aceasta televiziune.

Cei care vor, totusi, sa vada ce a facut Mile Carpenisan pentru Antena 1 au de parcurs un drum foarte scurt: pana la arhiva televiziunii din Baneasa. Acolo ii asteapta sute de casete video pe care Mile Carpenisan a filmat dezlantuirea stihiilor din oameni si natura: razboiul din Irak si cel din Kosovo, revolutia din Belgrad, rapirea ziaristilor romani in Bagdad, infruntarea dintre un reporter convins de adevarul spuselor sale si un presedinte fara prea multe convingeri, tsunnami-ul din Indonezia, inundatiile din Banat si Moldova. Mii de transmisiuni in direct si de stiri care au creat si intretinut doua brand-uri de presa: Observatorul si Mile Carpenisan. Insa numai unul dintre acestea mai este, acum, proprietatea Antenei 1.

Sincron: Ai plecat tu din Antena 1 sau a plecat Antena 1 din tine?
Antena 1 mi-a curs prin vene, iar eu astazi mi-am taiat venele, dar nu m-am sinucis.

Cei care vor sa inteleaga de ce a plecat Mile Carpenisan din Antena 1 trebuie, insa, sa iasa din arhiva. Sa-I priveasca pe oamenii din jur, sa vada pe ce fotolii stau si cum s-au catarat acolo. Sa ii intrebe cum pot sa uite ca respectul nu are functie, jurnalismul nu are hormoni iar dreptatea nu are ranchiuna. Sa incerce sa inteleaga de ce au uitat ca si ei credeau, candva, mai mult in meserie decat in razbunari absurde. Si, in final, cine va avea toate curiozitatile astea, va afla ca Mile a castigat, azi, singurul razboi care conteaza: cu sine insusi.

15 comments:

Anonymous said...

BRAVO LUI!!!!!!

Anonymous said...

Când apărea Mile pe ecran (el şi Adelin Petrişor!) ştiai că ştirea este cât se poate de adevărată dar şi foarte gravă. A plecat de la A1, sper să-l văd totuşi la una dintre celelalte antene, 2 sau 3. Alte posturi de ştiri mi-e imposibil să urmăresc (din prea multa "deontologie" exibată pe acolo). Ce-o fi fost în mintea ălora de la A1? Oricum, se vor bate televiziunile pentru el, un reporter ca Mile este un diamant rar, greu de găsit. Un uriaş (în meseria lui) printre reporteraşii de duzină care se ăăăie penibil cu ştiri de nivel "ora 17"...

Anonymous said...

Doamne Ajuta !
Mile Carpenisan merita mult mai multe, merita azi, mai mult ca oricand aplauzele si omagiul si pretuirea noastra a tuturor !
Felicitari Mile, esti cu adevarat MODEL si OMUL DEOSEBIT si jurnalistul cu care NE MANDRIM noi toti !!!
Felicitari Oanei Dobre pentru ca-i este mereu alaturi !
Azi, Mile Carpenisan a invins intunericul si s-a lasat mangaiat de Lumina, si-a oferit sansa unei innaltatoare provocari si noi toti ii spunem din toata inima si cu tot sufletul : BRAVO MILE !!!....suntem alaturi de tine mereu !
senin pe cerul sufletului va doresc tuturor, respecte si pretuire OAMENI BUNI SI MINUNATI !
Sibilla

GIGI N. said...

Oana, am citit de douo ori anuntul tau! n-am inteles pe cine a suparat? stiu ca tot ce aducea el pe tv.erea foarte interesant.

Anonymous said...

Oana, vezi că-s cardiac cu inima. Nu faceţi, dom'le bancuri din astea. Că sunt încă pe pilule.
Ori e pe bune ? Şi atunci chiar nu mai pricep nimic !

Oana Dobre-Dimofte said...

Mordechai: E pe bune.

Anonymous said...

ce atata lacrimi si gargara...a plecat, sa-i fie de bine! mare scofala! isi gaseste in alta parte, ProTV de exemplu. nu inteleg bocetele astea ca vai a plecat Mile, de parca ar fi pierdut un picior. sa aibe bafta!

Anonymous said...

Oana sper ca nu te-ai suparat daca am preluat si eu stirea pe www.contact.romania-inedit.ro !

Jason Kruger said...

hai las-o ca macane.

Anonymous said...

Stie cineva ce se intampla cu blogul lui Mile Carpenisan????
respecte,
Sibilla

Anonymous said...

Sper sa nu il sufle Vantu'!

Anonymous said...

Şi nici Sârbu!

Anonymous said...

Deci io, in locul lui, mi-as face televiziune io insumi.

Crezi ca se va inscrie in armata de eliberare a Kosovo de supt jugul albanez? Ca io tre' sa marg cu el la mare la vara, si vreau sa stiu daca tre' sa ma fac Rambo mai intai, ca sa ii indeplinim idealu'.

Ioana said...

Lui Mile o sa-i mearga bine si in continuare, pentru ca valoarea o are el, oriunde ar fi.

Anonymous said...

Pacat ca Antena 1 nu a stiut sa aprecieze profesionalismul unui ziarist adevarat, care, asemeni lui Adelin Petrisor, si-a riscat viata in teatrele de razboi, in cele mai periculoase zone, numai ca noi, telespectatorii Observatorului, sa fim corect informati, primind stiri brute, neprelucrate din anumite interese, de una din partile cobeligerante. Antena, daca va mai pierde si pe Adelin Petrisor,va risca transformarea Observatorului intr-o emisiune de stiri partizana si neobiectiva, doar cu stiri gen "ora 17". Mile Carpinisan nu a pierdut nimic din aceasta plecare. Poate, profesionalismul sau va fi apreciat la justa sa valoare de o alta televiziune, care in mod cert va avea de castigat din angajarea lui M.C. Consider ca locul lui Mile nu este decat intr-o televiziune. Este nascut pentru asta. Eu ii urez succes.
www.neacostache.com